Hoe belangrijk is zwemmen nu echt?

Deze vraag stel ik mezelf laat in de middag op 4 november 2020. Ik zal voor u de situatie proberen te schetsen. Dinsdagavond 3 november 19.00 uur. Er worden strengere maatregelen aangekondigd om de corona pandemie weer onder controle te krijgen. Hierbij wil ik u direct zeggen dat ik daar groot voorstander van ben en ze ook al langer noodzakelijk acht. Net als iedereen heb ik ook mijn kritische kanttekeningen maar kan, al zeg ik het zelf, vrij goed relativeren en onderbouwen.

Ik ben zelf al 13 jaar werkzaam in de zwembadbranche en tevens ook bij hetzelfde zwembad, “De Meerval” in Wijchen. Sinds 2017 als algemeen manager. Het laatste jaar is een zeer bewogen jaar geweest dat mij, net als vele andere verantwoordelijken, “grijze haren” heeft opgeleverd. En dat op mijn 29ste.

Vanuit mijn functie kijk ik dus elke keer vol belangstelling naar de persconferenties. Wat mij telkens opvalt is dat zwembaden (de zwembadbranche), nooit apart worden benoemd.  Waar hebben we allemaal al niet onder gevallen? Doorstroom locaties, sport & spel, binnenruimte, wellness, recreatieve sector? En telkens veranderen de maatregelen voor ons.

In mijn persoonlijke optiek is het zo dat we van alles vertegenwoordigen; de recreatieve sector met het vrij zwemmen en de sportsector met de verenigingen en de aquasportief activiteiten  (zowel individueel als in groepslessen). Maar ook de maatschappelijke sector, vergelijkbaar met buurthuizen. Want laten we nu eerlijk zijn, bij welke andere vereniging dan bij een zwemclubje komen vele mensen zo samen voor dat kopje koffie na hun drie kwartier aquajoggen?

Op de persconferentie van 3 november wordt er aangekondigd dat zwembaden moeten sluiten met uitzondering van de zwemlessen voor jeugd tot en met 12 jaar. Niet alleen ik als manager, maar ook mijn team en onze bezoekers hebben dit opgepikt. Op 4 november zijn we dus de hele dag aan het werk gegaan om dit te kunnen organiseren. Ook wij willen tenslotte solidariteit naar de zorg uitdragen en nog meer inspelen, dan we al deden, om de doorstroom zo laag mogelijk te houden. We moeten tenslotte voor al onze activiteiten sluiten, dus kunnen we de zwemlessen mooi spreiden.

Tot het moment dat later op die dag in de namiddag bekend wordt gemaakt dat de zwembaden toch volledig moeten sluiten. Onbegrip…..verbazing….verslagenheid…. Waar komt dit vandaan? De overheid. Maar waarom kon dat een dag eerder niet worden aangekondigd? Wat is het argument dat dit gebeurd is? Al die vragen blijven onbeantwoord. Met nog meer verbazing is dat niet de enige maatregel die ze hebben aangepast; sauna’s en wellness krijgen ook ander nieuws dan eerder. Zij mogen wel OPEN blijven!

Hier stopt mijn relativisme. Daar waar het belangrijk is voor kinderen om continuïteit te hebben. Daar waar zwemles, in mijn optiek, deel is van het onderwijs. Daar waar ze roepen dat kinderen minder risicovol zijn. Dat gaat nu tegen al mijn begrip in. Waarom is deze keuze gemaakt?

Minister President, hoe belangrijk vindt u zwemles? Hoort dit niet in een waterrijk land als Nederland ook tot een van de belangrijkste activiteiten en is juist de jeugd niet onze toekomst? Moeten we dan ook niet alles in het werk stellen om hen zo compleet mogelijk voor te bereiden op de toekomst?

Een hoop vragen zijn en blijven voor mij onbeantwoord. Mijn personeel kan ik het niet meer uitleggen. Het bestuur ook niet, maar ook de bezoekers moet ik een antwoord schuldig blijven. Mijn excuses. Blijkbaar is zwemmen niet zo belangrijk in de ogen van de overheid. Waarom hebben we anders nog steeds geen wetgeving omtrent zwemdiploma’s en hun kwaliteit?  

Met vriendelijke groet,

Sven Moors
Algemeen manager, Zwembad De Meerval

4-11-2020 / Sven Moors

REACTIE PLAATSEN

23 reactie(s)
Mark Bruurs
08-11-2020
Vervelende situatie, maar we komen deze 2 weken wel door. Dat kunnen niet alle ...  Lees meer
Jeanette Peters
06-11-2020
Kinderen moeten kunnen blijven zwemmen,hebben het al zwaar genoeg in deze tijd dat veel ...  Lees meer
Anke van der Plas
06-11-2020
Misschien moet de MP in het weekend even langs een meubelboulevard of tuincentrum fietsen, ...  Lees meer
Netty van Perlo
06-11-2020
Zelf begrijp ik ook echt niet waarom sauna wel en vooral zwemles voor kinderen ...  Lees meer
Peeters
05-11-2020
Kinderen moeten blijven zwemmen
Astrid Janssen
05-11-2020
Ja natuurlijk is zwemmen belangrijk,maar ik snap ook wel dat het nu even 2 ...  Lees meer
Carla
05-11-2020
Zwemmen is belangrijk. Al vanaf mn jeugd kom ik in het zwembad. Nu ik ...  Lees meer
Elise Wolters
05-11-2020
Heel goede brief Sven, inderdaad niet te rijmen dit. Ik ga hem delen! Mee eens ...  Lees meer
Els broekman
05-11-2020
je hebt gelijk,zwemmen jong geleerd is oud gedaan en daar hebben we nu nog ...  Lees meer
Sven Moors
05-11-2020
Beste Anja, Roy en andere, Ik probeer het zeker breder kenbaar te maken, persoonlijk ...  Lees meer
MV
05-11-2020
Wat een helder en pakkend artikel, helemaal mee eens. En onbegrijpelijk waarom mijn twee ...  Lees meer
Anja
05-11-2020
Helemaal mee eens! Al heb ik een bredere blik op zwemmen. Dan sec de ...  Lees meer
Ellen
05-11-2020
goed geschreven,Sven.
Roy
05-11-2020
Goed en duidelijk verhaal. Wellicht een idee om dit breder kenbaar te maken of ...  Lees meer
Viviënne Hopman
05-11-2020
Mooi verwoord! Het is onbegrijpelijk wat er gebeurt. Zwemles is zo ontzettend belangrijk! Nu ...  Lees meer
Floor
05-11-2020
Mooi en duidelijj verwoord. Onbegrijpelijk dat zwembaden moeten sluiten. Er werd duidelijk in de ...  Lees meer
Annie Luijbregts
05-11-2020
Als 70 jarige en deelnemer aan het fifty-fit programma snap ik er ook niks ...  Lees meer
Ria Dinnissen
05-11-2020
Onvoorstelbaar, dat dit kan. Ik ben het helemaal eens met jouw Sven. Onbegrijpelijk, deze keuze ...  Lees meer
JO den Teuling
05-11-2020
Als eerste Sven wat heb je dit mooi verwoord, met duidelijk feiten. En zeker heb ...  Lees meer
Stefanie
05-11-2020
Mooi verwoord, Sven! Ik denk dat iedereen er zo over denkt. Ik in ieder ...  Lees meer
Leon van Summeren
05-11-2020
Mooi geschreven sven ben benieuwd naar reactie van overheid
Frank
05-11-2020
Dagje Ikea met honderden mensen tegelijk in één gebouw mag wel maar een goed ...  Lees meer
Karin
05-11-2020
Onbegrijpelijk dat sportscholen wel open mogen blijven en zwembaden moeten sluiten.

Online inschrijven

Meld uw kind nu aan voor de zwemlessen.
Ja, ik wil direct aanmelden

Heeft u vragen?

Zwembad De Meerval
Meerdreef 6
6602 HN, Wijchen
Telefoon (024) 642 19 34 
Email: info@demeerval.nl

Sven Moors

Blog Zwembad De Meerval

Nieuwsbrief

Ontvang al het nieuws over Zwembad De Meerval in je mailbox! En wil je met je verjaardag een leuke verrassing ontvangen in je mailbox?
Vul s.v.p. dit formulier in.

Contact

Zwembad De Meerval
Meerdreef 6
6602 HN te Wijchen
Telefoon (024) 642 19 34
email: info@demeerval.nl

Volg ons

Bekijk de Vrienden van Zwembad De Meerval

Sophia Fotografie
Vitaal Coach
Vakantiehuis Privé Zwembad
Adviesbureau R&B
Kling Wand- en Vloertegels
Drukkerij & ReproCentrum Wijchen
Hondenuitlaatservice Kersten
De Eerste Stap
Extra Care 4 Kids
Poos Assurantiën
Go Kids Nijmegen
Yoast
Bask
Partyservice Milder
TrendCadeau
Expert
Waterflex
HD Garage
OOvB Adviseurs en Accountants
Kemkens
Leros BV
Mas Geveltechniek
HTW
De Pannenkoekenbakker
Waterfly
Jos Huisman
JDS